Periodiek beleggen is slim beleggen

Met een KBC-Beleggingsplan beleg je in eigen tempo grote of kleine bedragen. Een comfortabele oplossing om bv. geleidelijk aan een mogelijk mooi kapitaal voor je (klein)kinderen op te bouwen of om je wettelijk pensioen aan te vullen of andere toekomstplannen te financieren. Als je de discipline hebt om gedurende een lange periode regelmatig hetzelfde bedrag te beleggen, sla je meerdere vliegen in één klap.

U vindt alle kenmerken in de productfiche.

Je kunt vandaag al starten, ook met een klein bedrag

Wachten is missen. Je hoeft dus niet te wachten tot je een groot bedrag te beleggen hebt. Periodiek beleggen kan al vanaf 25 euro. Door snel te starten, kan je voordeel halen uit het potentieel van de beurzen op lange termijn.

Je bepaalt zelf het tempo

Je belegt gespreid in de tijd en vermijdt zo het risico op een slechte timing

Je kunt een grotere winst realiseren door op het goedkoopste moment te beleggen en je vermogen ten gelde te maken op het moment dat de financiële markten op hun hoogtepunt staan. Omgekeerd kan een foute timing het rendement voor veel jaren drukken.

Spijtig genoeg weten we nooit op voorhand wanneer de markten op hun dieptepunt noteren, of wanneer ze hun piek bereiken. Als je het risico op een verkeerd instapmoment wilt vermijden, beleg je beter niet alles in één keer. Dat je hierdoor ook belegt tegen een aantrekkelijke gemiddelde aankoopprijs is een bijkomend voordeel. En het geeft het mogelijk rendement van je vermogen een duw in de rug.

Je benut de kracht van kapitalisatie

Wil je na je actieve loopbaan beschikken over een aanvullend inkomen? Droom je van een buitenverblijf, of van een sabbatjaar? Aan de meeste van onze dromen hangt een prijskaartje vast. Het is een goed idee om op tijd te beginnen beleggen om dat bedrag bij elkaar te krijgen. Dat levert namelijk een gunstige situatie op waarbij het (mogelijk) rendement van de vorige jaren herbelegd wordt, en zelf ook rendement oplevert. Dat is kapitalisatie. Gebruik de kracht van kapitalisatie in je eigen voordeel. Het gunstige effect van kapitalisatie neemt toe naarmate je je spaargeld langer kan beleggen. Wie er vroeg aan begint kan een groot vermogen vergaren, ook al kan je maar een bescheiden bedrag opzij zetten. Voor gezinnen die er veel later aan beginnen weegt de vereiste inspanning om een vergelijkbaar bedrag te verzamelen veel zwaarder door op het huishoudbudget. Vroeg begonnen is half gewonnen.

Je zet emoties buiten spel

Onze emoties maken het nog moeilijker om op de juiste moment in te stappen. Hebzucht drijft mensen richting aandelen wanneer beurzen hoog staan en angst houdt ze weg van aandelen wanneer de beurzen laag staan. Met een beleggingsplan vermijdt je de emotionele beleggerscyclus.